Sommige kinderen slapen als een blok, maar er zijn kinderen die erg moeilijk in slaap komen. Ze doen van alles om maar niet naar bed te hoeven en zelfs in bed komen ze niet in slaap of hebben slaapproblemen. Er zijn natuurlijk tal van oorzaken te vinden, maar als ouder zoek je vooral naar oplossingen. Hier zijn mijn vijf tips voor het naar bed gaan en beter slapen van je kinderen.
Hoeveel slaap heeft je kind nodig?
Voordat je kunt zeggen dat je kind slecht slaapt is het natuurlijk belangrijk dat je eerst weet hoeveel slaap je kind nodig heeft. Er zijn algemene richtlijnen voor, maar die zijn slechts vuistregels, of gemiddelden. Het ene kind heeft nu eenmaal meer slaap nodig dan het andere. De slaapbehoefte van een kind verandert ook naarmate het ouder wordt.
Een richtlijn die je als startpunt kunt nemen is:
- 10 tot 13 uur slaap voor kinderen die 3 tot 5 jaar oud zijn
- 10 tot 12 uur slaap voor kinderen die 5 of 6 jaar oud zijn
- 9 tot 12 uur slaap voor kinderen die 7 tot 10 jaar oud zijn
Wat gebeurt er als kinderen te weinig slaap krijgen?
Als kinderen te weinig nachtrust hebben, dan kunnen ze hangerig, of prikkelbaar, worden. Is je kind overdag aan het rusten? Wordt het uit zichzelf wakker? Het zijn factoren die meespelen in de ontdekking hoeveel uren slaap je kind nodig heeft.
Kan je kind wel genoeg energie kwijt?
Kinderen hebben vaak meer energie dan volwassenen, dat merk je ook als ouder wel als je kind vasthoudend probeert aandacht te krijgen. Ouderschap kan dan best vermoeiend zijn en soms lijkt het of je kind maar kan blijven doorgaan.
Het is daarom belangrijk dat ze die energie kwijt kunnen. Zorg dus ook overdag voor voldoende buitenlucht, spel en beweging. Laat je kind rennen, stoeien, springen en sporten, zodat het in ieder geval zijn energie kwijt kan. Je zou dat tip nul kunnen noemen. Geef je kind mogelijkheden om zich fysiek in te spannen zodat de energie ergens heen kan.
5 Tips voor inslapen en goede nachtrust
Hier geef ik je een paar simpele tips om je kind te helpen met inslapen en doorslapen. Probeer ze gewoon eens, en natuurlijk kan je bij mij terecht, voor verder advies en hulp, als je kind problemen bij slapen blijft hebben.
Tip 1: Regelmaat
Zorg dat je kind weet waar het aan toe is. Maak van het naar bed gaan een vast ritueel en hou je daar ook aan. Breng je kind dus elke avond op dezelfde tijd naar bed en zorg voor rust en regelmaat in het naar bed gaan. Het is gemakkelijker om de dag af te sluiten met een vast ritueel.
Tip 2: Rust voor bedtijd
Zorg dat het kind al een half uur voor het slapengaan rust heeft. Beeldschermen zijn niet goed voor het inslapen, dus in dit tijd mag er geen “tablet”, tv, of telefoon meer gebruikt worden. Zorg voor kwaliteitstijd door bijvoorbeeld een rustig spelletje met je kind te doen, een tekening over de dag te maken, of samen een puzzel te maken.
Het kan ook fijn zijn om nog even samen even te wandelen buiten.
Tip 3: Wees begripvol
Wees begripvol als je kind last heeft van harde geluiden, die erg eng vindt, of bang is voor monsters onder het bed.
Ontvang de angst en vraag gewoon eens waarom je kind daar bang voor is, wat er zo eng aan is. Help je kind om zich “af te sluiten” voor harde geluiden, bijvoorbeeld met behulp van kinderyoga -of mindfulness oefeningen.
Als je kind bang is voor monsters onder het bed, vraag dan eens hoe dat monster eruit ziet en welke kleur het heeft.Is het een lief monster? Wat kan het monster voor jou betekenen? Hoe kun je samen vriendjes worden? Je zult verbaasd zijn over de prachtige antwoorden van je kind.
En als je er daarna nog niet uit bent gekomen, vraag dan gewoon om hulp.
Tip 4: Voorlezen
Natuurlijk kan je je kind zelf laten lezen in bed, dat kan zelfs een opdracht zijn vanuit school, maar het is ook fijn voor je kind als jij een verhaal voorleest. Ze hoeven dan alleen maar te luisteren en mee te gaan in het verhaal en jij kan leuke en spannende stemmetjes gebruiken die het nog leuker maken.
Heerlijk genieten van de avonturen van de konijntjes Saartje en Snoet bijvoorbeeld. Alhoewel, dat verhaal moet ik nog schrijven. Het komt eraan hoor, nog even geduld.
Tip 5: De knuffelademhaling
Er zijn ademhalingsoefeningen die kunnen helpen bij het ontspannen. Een ervan noem ik de knuffelademhaling en het is fijn als je die dan samen met je kind kan doen.
Hij gaat als volgt:
- Leg de liefste knuffel van je kind op zijn of haar buik.
- Adem vervolgens samen rustig 5 tellen in en merk op hoe je buik met de knuffel omhoog gaat.
- Adem daarna rustig 5 tellen uit en merk op hoe je buik met de knuffel weer naar beneden gaat.
- Herhaal de ademhaling 5 keer.
Tot slot
Dit waren vijf tips om je kind te helpen bij het slapen. Het fijne ervan is dat je als ouder nog even een ontspannen moment samen met je kind creëert. Soms is dat wat een kind het meest verlangt, vooral als het nog jong is, de aandacht en het rustige gezelschap van een moeder of vader.
De rituelen en het samen tijd delen, geeft daarvoor een mooie aanleiding en het kan ook voor jezelf meteen wat fijne momenten geven. Kinderen groeien snel op, dus elk moment dat je het samen fijn hebt is belangrijk.
Ik wens je daarin veel plezier.
Geef een antwoord