Iedereen is wel eens onzeker, kinderen en volwassenen. Onzekerheid kan heel gewoon zijn, bijvoorbeeld als het gaat om iets nieuws doen, waarin je nog niet weet of je het wel kan, maar het kan je er ook van weerhouden om iets opnieuw te proberen of om nieuwe ervaringen op te doen. Hier vind je een aantal tips om je kind te helpen weerbaarder te worden, waardoor het zelfvertrouwen groeit.
Waar komt onzekerheid vandaan?
Al vanaf jonge leeftijd merk je verschillen tussen mensen. Het ene kind duikt overal onbevreesd in en is de eerste in de rij voor iedere uitdaging, terwijl een ander kind meer angstig lijkt, de kat uit de boom kijkt, schuchter, aarzelend in nieuwe ervaringen stapt en veel bevestiging en steuntjes in de rug vraagt.
Ons startpunt, als het gaat om angst en onzekerheid, lijkt heel verschillend en de één lijkt meer aanleg te hebben voor actie en moed, terwijl de ander meer aanleg heeft voor een angstig muurbloempje, dat snel afschrikt.
Onzekerheid is heel normaal. Op bepaalde momenten komt het vaker voor, bijvoorbeeld:
- als je iets nieuws gaat doen, naar een nieuwe omgeving gaan, nieuwe klas, andere school, op schoolreis of kamp.
- als je iets opnieuw moet doen wat een vorige keer mislukte.
- als je bang bent dat de acceptatie van jou, afhangt van de waarderingen de groep (sociale angst).
- als de eisen hoog liggen en het moeilijk is om te slagen. Die lat kan extern zijn (eisen en verwachtingen), maar ook in jezelf zitten (als we onnodig streng zijn om afkeuring te vermijden).
- als je nog niet weet of je het wel kan.
- als je denkt dat je wordt omringd door anderen die het allemaal al gemakkelijk kunnen, terwijl jij dat nog niet kan.
Er zijn veel momenten in je leven waarop je onzekerheid of angst kunt ontwikkelen. Kinderen maken dat ook mee, als ze naar een nieuwe klas gaan, of naar een andere school, of toetsen en examens moeten doen. Er zijn veel eerste keren voor een kind en er is veel om nog te leren, dus onzekerheid kan regelmatig voorkomen.
Als de onzekerheid grotere vormen aanneemt, dan kan het zijn dat je kind een negatief zelfbeeld ontwikkelt; “ik ben niet oké”, “ik doe niets goed”, “niemand houdt van me”, of je kind ontwikkelt angsten zoals bijvoorbeeld faalangst.
Als een negatief zelfbeeld, angst en onzekerheid een te grote plek inneemt in het leven van je kind en het zich niet meer goed en veilig voelt, dan heeft het hulp nodig. Het is dan tijd om hulp te vragen aan iemand die ervaring heeft met kinderen en die kan helpen de angsten te overwinnen.
- Hoe herken je dat je kind last heeft van onzekerheid en / of angst?
- Hoe help je een onzeker kind?
Hieronder ga ik in op twee vragen:
Hoe herken je onzekerheid en/ of angst bij je kind?
Vooral kinderen met een angstige aanleg, willen alles heel goed doen en neigen ernaar om meer van zichzelf te eisen dan hun omgeving doet. Ze doen er alles aan om afkeuring en buitensluiting te voorkomen en goedkeuring te krijgen, maar soms vraagt dat teveel en trekken ze zich terug en geven signalen af dat ze wat hulp kunnen gebruiken.
Wat zijn die signalen?

Onzekerheid of angst? Daar wil je toch niet mee blijven zitten? Ik help je om ervan af te komen!
Zorg goed voor jezelf en schakel hulp in. Laten we een afspraak maken.
Signalen van onzekerheid
De onderstaande signalen zijn mogelijke uitingen van onzekerheid.
- zachtjes praten
- oogcontact vermijden (geen of weinig oogcontact)
- de kat uit de boom kijken
- verlegenheid
- gefrustreerd raken
- boosheid
- snel huilen
- vaak om hulp vragen
- lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn
- veel en vaak om bevestiging vragen (Doe ik het goed? Kan het beter? Ben ik goed genoeg?)
- vaak terugtrekken en op zichzelf zijn
- nieuwe ervaringen en ontmoetingen afwijzen
- passief, lusteloos zijn
Hoeveel van deze signalen kom je regelmatig tegen bij jouw kind, of kinderen? Weerhoudt het ze ervan om nieuwe ervaringen en dingen te leren?
Spiegelgedrag
Kinderen kopiëren gedrag en dus ook onze onzekere kant. De onzekerheid die jij voelt als ouder, kan overgenomen worden door je kind. Hoe jij omgaat met nieuwe ervaringen en onzekerheid, kan een blauwdruk worden voor je kind. Dat heet ook wel spiegelgedrag.
Omdat kinderen spiegelen is het allereerst belangrijk om terug naar jezelf te gaan en te ontdekken hoe jij met je onzekerheid en zelfvertrouwen omgaat. Je geeft van alles door aan je kinderen en gelukkig ook de goeie dingen! Jouw voorbeeld is belangrijk in het leven van je kind, dus als je werkt om je eigen zelfvertrouwen te vergroten, help je zo ook het zelfvertrouwen van je kind te vergroten, dubbele winst dus!
7 Tips om onzekere kinderen te helpen weerbaar te worden
Tip 1: Onzekerheid mag!
Laat je kind weten dat het zich onzeker mag voelen. Je kind leert zo dat gevoelens van onzekerheid normaal zijn en dat het ook daarin jouw steun heeft.
Tip 2: Het is goed om fouten te maken.
Laat je kind merken dat het fouten mag maken en kan leren van die fouten. Fouten maken voelt misschien niet fijn, maar je kan leren van die ervaring en leren is positief.
Tip 3: Ik doe het eerst!
Kinderen spiegelen hun ouders. Wees een positief voorbeeld door zelf positief en oplossingsgericht te denken en te leren van tegenslagen. Leef je kind voor hoe het kan leren uit ervaring en hoe het kan omgaan met tegenvallers en obstakels.
Tip 4: Wat lukt er al wel?
Help je kind om te vergelijken met zichzelf in plaats van anderen. Op momenten van onzekerheid of tegenslag heeft je kind misschien niet genoeg door waarin het al is gegroeid. Wat kan je kind nu wel, wat het eerder nog niet kon, of wist?
Je kind heeft leren staan, leren lopen, leren praten, enzovoort. Help je kind dus alles wat het al heeft geleerd herinneren en hoe dat ging. Dan geef je vertrouwen dat dit ook zal lukken en de gevoelens van angst en onzekerheid slechts tijdelijk zijn.
Tip 5: Vier de successen!
Vier alles wat goed gaat in het leven van je kind. Geef je kind oprechte complimenten over alles wat goed gaat en zorg dat elk succes een positief moment en aandacht krijgt. Zo help je je kind aandacht geven aan kleine en grote successen en blijf je focussen op het goede en positieve.
Tip 6: Leer je kind problemen oplossen en beslissen
Laat je kind zelf meedenken en meebeslissen over een oplossing voor een bepaald probleem. Hoe zou jij het willen doen? Kun je zelf een oplossing bedenken?
Hoe meer je kind zelf bedenkt en doet, hoe zelfstandiger en weerbaarder je kind kan worden. Zelf problemen kunnen oplossen is een belangrijke levensvaardigheid.
Tip 7: Jij bent helemaal oké!
Steun je kind in hoe hij/zij is. Zorg dat je kind weet dat hij/zij zichzelf mag zijn. Je kind is helemaal oké en mag een eigen identiteit hebben en eigen voorkeuren.
Weerbaarheid
Ik ben er zeker van dat je met deze tips snel van onzekerheid naar zelfvertrouwen kunt gaan en je je kinderen kan helpen om dat ook te doen. Weerbaarheid is belangrijk in deze snelle maatschappij. Onzekerheid en angsten hoeven daarbij niet in de weg te staan, zie ze onder ogen en zorg dat ze, eventueel met professionele hulp, verdwijnen.Dat zorgt voor een fijne, relaxte kindertijd en dat gun je ieder kind!
Geef een reactie